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Dear Alastair  
 
Thank you for your email of 13 August to Rebekah Widdowfield regarding the Higher 
Education Governance (Scotland) Bill (“the Bill”). Firstly I would like to offer my sincere 
apologies for the delay in responding to you on this matter. As a wide range of issues were 
raised in your correspondence it has taken time to collate a response.  
 
You asked a number of specific questions in respect of the Bill which I have addressed in 
turn below.  
 
ONS Classification 
 
What legal advice did Scottish Government take on the Bill’s potential impact on the ONS 

classification of higher education institutions? 

 

What advice have Scottish Government taken directly from ONS about the potential impact 

of the Bill? 

 
The Scottish Ministerial Code provides that Scottish Ministers may not reveal the source or 
content of any legal advice. However, we can confirm that, in respect of ONS classification, 
as explained by officials during the Finance Committee evidence session on 16 September, 
assessment of this risk was conducted prior to introduction of the Bill in June. Key to this 
assessment was the level of government control over higher education institutions (HEIs) 
activities, based on the Eurostat European System of Accounts published guidance on 
classification from 2010. The guidance has been examined carefully, with each of the 
indicators considered in turn and how they relate, or not, to the provisions in the Bill. It is the 
view of the Scottish Government that the content of the Bill is compliant with the indicators of 
control.  
 
As was also set out by officials during the evidence session on 16 September, there have 
been no formal discussions with the Office for National Statistics in respect of the Bill.   
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Charity law: Charitable status of institutions 

 

Have the Scottish Government taken advice from OSCR about the implications of the Bill for 

institutions’ charitable status? 

 

If so, what advice was offered by OSCR? 
 

The Scottish Government has not taken direct advice from the Office of the Scottish Charity 
Regulator (“OSCR”) about the implications of the Bill for the charitable status of HEIs. OSCR 
did however respond to the Consultation Paper on a Higher Education Governance Bill (“the 
Consultation”) raising no concerns about the Bill’s provisions as set out in the Consultation, 
stating that  “…in our view they would not affect the constitutions of higher education 
institutions in ways that would give Ministers the power to direct or control these institutions’ 
activities.”.   
 
Further, OSCR raised no concerns about the Bill’s provisions, as introduced, in their 
response to the call for evidence issued by the Education and Culture Committee.  In that 
response, OSCR set out its consideration of the proposals in the Bill and analysed how 
those proposals would work alongside the Charities and Trustee Investment (Scotland) Act 
2005 (“the 2005 Act”). OSCR specifically considered the alignment of the proposals with 
section 7(4)(b) of the 2005 Act, which relates to Ministerial powers of direction and control 
over charities.  
 
OSCR’s overall assessment was that the Bill as introduced would not pose a threat to the 
charitable status of HEIs. OSCR stated that “Our view is that the provisions do not form part 
of the constitutions of the chartered universities or designated institutions, and that 
ministerial control therefore does not fall to be considered in respect of these charities. In 
terms of the older universities where Part 1 would form part of their constitutions, our view is 
that when taken together these provisions in the Bill do not amount to the existence of 
Ministerial control in a way that would cause the older universities to breach section 7(4) (b) 
of the 2005 Act.”  
 
Charity law: role of members 
 
Have the Scottish Government taken advice from OSCR about the difficulties which 
nominated members may have in complying with the general duty on charity trustees and 
the requirements of the HE governance code?   
 
If so, what advice was offered by OSCR? 

 

What is the Scottish Government’s policy intention about the nomination of members of the 

governing body in the circumstances outlined above?   

 
The Scottish Government has not taken direct advice from OSCR about any difficulties 
which nominated members may have in complying with the general duty on charity trustees 
and the requirements of the Scottish Code of Good Higher Education Governance (“the 
Code”).  However, in their response to the call for evidence issued by the Education and 
Culture Committee,  OSCR also considered how the proposals in the Bill would work 
alongside the 2005 Act given that members of HEI governing bodies are also charity trustees 
and, therefore, subject to duties under section 66 of the 2005 Act.  
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OSCR concluded that “it is not particularly unusual for charities to have charity trustees 
nominated by other bodies or groups” and, given the overall size and composition of 
governing bodies as provided for in the Bill, there is nothing to prevent any conflicts of 
interest which do arise from being dealt with in a way that enables members of governing 
bodies from meeting their duties as charity trustees. 
 
Furthermore, as set out in the Policy Memorandum to the Bill and in line with the duties and 
responsibilities set out in section 66 of the 2005 Act, it is the Scottish Government’s intention 
that governing body members, as charity trustees and given the aspects of the Code that 
you quote in your question, will be required to act in the best interest of the HEI, as opposed 
to any constituency which nominated them.  
 
Charity law: Skills and expertise  
  
What analysis have Scottish Government made of the specific impact of the Bill on each 

institution’s ability to meet the requirements of the code set out above? 

 

What policy consideration did Scottish Government give to whether the provisions in the Bill 

were consistent with the requirements on institutions under the code?   

 

The Scottish Government reviewed the provisions of the Bill in the context of Main Principles 

9 and 10 of the Code, against the existing composition of HEI governing bodies. The 

Scottish Government acknowledges the requirements placed on HEI governing bodies by 

the Code and their interaction with the requirements of the Bill; while the requirements of the 

Bill stipulate a number of required positions within the membership, they do not prescribe the 

full membership of the governing body, that remains a matter for each individual HEI.  It will 

therefore be a matter for each institution to determine how the requirements of the both the 

Code and the Bill are best accommodated in their HEI. 

 

It is the view of the Scottish Government, that the members required by the Bill could be 

accommodated by all 18 institutions to which the Bill applies.  

How to deal with conflict between the requirements proposed in the Bill and the 
requirements of institutions’ own governing documents? 
 
What consideration the SG gave to the extent to which:- 

  the composition of each  governing body already reflected the various groups who would 

have a right to appoint members of that governing body under S4; and 

 the introduction of members in implementation of section 4 would put governing bodies in 

breach of the Code unless they removed members appointed under their existing 

statutes. 

As set out above, the Scottish Government reviewed the requirements of the Bill in the 
context of the Code and the existing composition of the governing bodies and academic 
boards of HEIs, as set out in their governance instruments. It was evident from that analysis 
that the majority of HEIs already include staff and student members and that there are no 
existing positions specifically allocated to members of trades unions.  
 
The Scottish Government is aware that in order for each institution to meet with both the 
requirement for new members as set out in the Bill and Main Principle 10 of the Code (which 
requires that “The governing body shall have a clear majority of independent members, 
defined as both external and independent of the Institution. A governing body of no more 
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than 25 members represents a benchmark of good practice”), HEIs may need to review the 
overall composition of their governing body in order to accommodate new statutory 
members. We address the fact that governance instruments may have to be updated below. 
 

More generally, what consideration has the Scottish Government given to the conflict 

between the provisions of the Bill and the requirements on each institution under the various 

governance instruments outlined above? 

 

How does the Scottish Government believe these conflicts can be resolved if no provision for 

this is made in the Bill? 

 

The Scottish Government has reviewed the requirements of the Bill in respect of the existing 

governance instruments of HEIs and  is aware that the requirements of the Bill are, as was 

the case with the Code, likely to create conflicts with HEIs’ existing governance instruments. 

It is anticipated that over a period of transition HEIs will amend their governing instruments in 

line with the new statutory requirements. As these will be statutory requirements, there is no 

need for the Bill to explicitly require HEIs to update their governance instruments. 

 

What relationship is envisaged between ‘rules’ proposed in the Bill (sections 5, 6, 11) and 

existing governance instruments? 
 

Sections 5, 6, and 11 of the Bill provide that the election and nomination processes in 

respect of both governing bodies and academic boards are to be conducted in accordance 

with rules made by the governing body of each HEI. These provisions ensure that, beyond 

the minimum requirements of sections 4 and 10 about composition and the provisions about 

the appointment of a chair, it will be for each individual HEI to determine the election and 

nomination processes in accordance with their own rules. It will be for each HEI to amend as 

necessary their existing governance instruments in order to meet with the requirements of 

the Bill over a transition period and it will then be for HEIs to make the rules referred to in 

sections 5, 6 and 11 in accordance with their governance instruments.  The Bill does not 

propose to change the existing relationship between rules and governance instruments.  
 

Has the Scottish Government made any estimate of the costs to institutions if existing 

governance instruments require change? 

Specific analysis of the costs to institutions of updating governance instruments in light of the 
Bill’s provisions has not been undertaken. Updating governance as part of the compliance 
with the Code, as well as many other decisions that HEIs make, is part of mainstream 
business, and the provisions of the Bill will be staggered in their implementation.  Given that 
all HEIs have different numbers of staff and legal advisers; it is difficult to estimate the costs 
of making the necessary changes to governance documents.  
 
Has the Scottish Government consulted the Privy Council Office about processes for 
changing existing governance instruments, and if so what advice was given by the Privy 
Council? 
 
The Scottish Government has consulted with the Privy Council Office in respect of the Bill. 
The actual process for making changes to governance instruments in order for HEIs to meet 
with the requirements of the Bill will remain unchanged.  As set out above, it is the intention 
of the Scottish Government that the requirements of the Bill will be commenced over a 
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suitable period of transition, however it is also acknowledged that there may be some 
periods of higher that usual activity in terms of changes to existing governance instruments.  
 
What timescale does the Scottish Government envisage for any action to make existing 

governance instruments consistent with the requirements set out in the Bill? 

 

It is anticipated that a period of transition of approximately 4 years will follow the enactment 

of this Bill. However it is likely that the transition period for some specific elements of the Bill 

will be shorter than others.  For example: the provision about academic freedom is likely to 

be commenced more quickly than provisions that will require changes to existing governance 

instruments such as the provisions about the membership of governing bodies. 

In respect of the Bill in general, the Cabinet Secretary and officials will continue to, listen 
carefully to the views of Universities Scotland and other stakeholders and to consider all 
constructive suggestions raised in evidence and as the Bill is debated in Parliament. 
 

I hope you find this information helpful.  

 

 

 

 

Laura Duffy 

Higher Education and Science Division 

 

 


